Graviditet
Ca halvdelen af alle gravide kvinder oplever bækkensmerter eller bækkenrelaterede smerter i løbet af graviditeten. Disse smerter opstår ofte fordi produktionen af hormoner ændres og belastningen øges.
Under en graviditet bliver leddene omkring bækkenet bløde, for at skabe plads til et foster og gøre klar til en fødsel, samtidig med at maven vokser og bliver tungere. Derudover ændres produktionen af hormoner, blodcirkulationen og dets tilbageløb mod hjertet og mange andre ting.
Alle disse ændringer i kroppen kan medføre mange forskellige gener under graviditeten og du kan læse mere om de mest almindelige problematikker nedenfor.
Bækkenløsning/Bækkensmerter
Hvad er bækkenløsning/bækkensmerter og hvorfor får man det?
Bækkenet er generelt et meget stabilt og stærkt led, men under en graviditet øges produktionen af hormoner, som er med til at blødgøre strukturerne omkring bækkenet. Heriblandt findes hormonet relaxin, som har til opgave at blødgøre leddene omkring bækkenet, så det bliver mere fleksibel. Dette er nødvendigt for at skabe plads til fosteret i bækkenet under graviditeten og er medvirkende til at bækkenet kan give sig under fødslen. Samtidig med at leddene blødgøres øges vægten og tyngden fra maven. Disse ændringer i strukturer og belastning, kan medføre smerter i og omkring bækkenet.
Disse smerter forværres ofte ved belastning som gang, siddende stilling, stillingsændringer og ved vrid og rotation af bækkenet, f.eks. når man skal ind og ud af bilen eller gå op af trapper.
Hvordan føles bækkenløsning/bækkensmerter?
Smerterne er ofte lokaliseret bagpå omkring si-leddene (leddene mellem korsben og hofteskål) og fortil omkring symfysen og kan ofte stråle frem til lysken, ned i ballerne og ned gennem benene. Smerterne forværres ofte i løbet af dagen, når man belaster bækkenet, men kan også opstå i forbindelse med pludselige stillingsændringer. Smerterne beskrives ofte som en konstant ømhed lokalt, som kan sende skarpe jag ned til lysken eller ned i ballen og/eller benet.
Bækkenløsning eller graviditetsrelaterede bækkensmerter?
Tidligere brugte man betegnelsen bækkenløsning om alvorlige graviditetsrelaterede bækkensmerter, fordi bækkenet ikke føles stabilt. Men undersøgelser har siden vist at bækkenet hos gravide med smerter i bækkenet ikke er mere løst, end hos kvinder uden bækkensmerter. Derfor kaldes det nu for graviditetsrelaterede bækkensmerter. Mange omtaler stadig disse graviditetsrelaterede smerter for bækkenløsning. Kært barn har mange navne, men selve diagnosen og smerterne herfra er de samme.
Ca halvdelen af alle kvinder oplever bækkensmerter på et eller flere tidspunkter under deres graviditet. I langt de fleste tilfælde mindskes eller forsvinder smerterne efter fødslen, mens andre kan opleve gener 3-6 måneder efter fødslen. Når hormonproduktionen normaliserer sig, vil smerter forbundet med fleksibilitet og belastning i og omkring bækkenet fortage sig af sig selv.
Bækkenløsning eller bækkensmerter kan hos nogen være så invaliderende at de har svært ved at udføre dagligdags aktiviteter som madlavning, indkøb eller gå på arbejde. Det er vigtigt ikke at belaste bækkenet for meget, hvilket ofte forværrer smerterne, og derfor ende de alvorlige tilfælde af graviditetsrelaterede bækkensmerter eller bækkenløsning med en hel eller delvis sygemelding.
Det er dog vigtigt at pointere at man ikke skal forholde sig helt i ro. Det er vigtigt stadig at være aktiv og bruge musklerne omkring bækkenet, men man skal finde alternative former for motion og aktivitet, som ikke belaster og forværrer smerterne yderligere.
Hvad gør man ved bækkenløsning/bækkensmerter?
Hvis man lider af bækkensmerter, er det vigtigt at prøve at holde bækkenet stabilt. Det vil sige at man skal undgå rotationer og kryds i bækkenet, som blandt andet opstår når man lægger benene over kors, vender sig i sengen, ligger på siden, stiger ind og ud af bilen eller sidder med spredte ben.
Det er generelt en god ide at have at pude mellem benene når man sover, så man undgår pres på symfysen og stræk ved si-leddene når benet falder fremover.
I og med at bækkensmerter eller bækkenløsning forværres jo tungere maven bliver og jo tættere man kommer på fødslen, kan man ofte ikke fjerne disse smerter helt med behandling. Man kan smertelindre i nogen eller større grad ved hjælp af forskellige behandlingsformer.
Ved manuel behandling kan man løsne stram muskulatur og arbejde med at øge blodcirkulationen til området. Der er desuden mange, der oplever god effekt af akupunktur som smertelindrende behandling i forbindelse med bækkenløsning eller bækkensmerter under graviditet. Endnu en behandlingsform, som kan lindre bækkensmerter, er rebozo behandling, hvor man blandt andet arbejder med at mobilisere muskler og led i bækken og ryg, som under graviditeten er sat på konstant pres. Du kan læse mere om rebozo behandling her.
Hvis du har bækkensmerter og vil vide mere om, hvad vi kan gøre for dig, så kontakt os via vores kontaktinformationer nederst på siden, eller book en tid her:
Piriformissyndrom
Hvad er Piriformissyndrom og hvorfor får man det?
Under graviditeten sker der en stor ændring i produktionen af hormoner. Når man er gravid, producerer man blandt andet er hormon som hedder relaxin. Dette hormon har til opgave at blødgøre leddene omkring bækkenet, så dette er mere fleksibelt. Relaxin er altså en af grundene til, at der er plads til fosteret i maven og i bækkenet og sørger for at bækkenet kan åbne sig op til fødslen.
Produktionen af relaxin øges mod slutningen af graviditeten. I og med bækkenet bliver mere fleksibelt sætter det også større krav til den omkringliggende muskulatur. Muskulaturen hjælper med at holde bækkenet stabilt og kommer på overarbejde, når ledbåndene bliver blødgjorte. De skal altså arbejde mere for at holde bækkenet stabilt, samtidig med at kroppen ændrer sig, tyngdepunktet flyttes og kropsholdningen ændres.
Alle disse faktorer er med til at overbelaste muskulaturen i og omkring bækkenet. En muskel der især er på overarbejde er piriformis, som sidder dybt inde i ballen. Piriformis løber fra den nederste del af korsbenet og tværsover ballen til ydersiden af lårbenet. Under piriformis er der et lille mellemrum, mellem musklerne, hvor nerver og blodkar løber igennem. Når piriformis bliver irriteret, enten på grund af overbelastning, eller ændring i bæknets stilling, kan den blive større eller ”hæve op”. Når dette sker, vil pladsen til nerver og blodkar mindskes, og dette kan medføre et tryk eller en afklemning af ischiasnerven. Denne tilstand kaldes for piriformissyndrom.
Hvordan føles piriformissyndrom?
Piriformissyndrom medfører ofte skarpe og jagende smerter i ballen og ned gennem benet. Smerterne kan stoppe omkring knæet, men kan også løbe hele vejen ned gennem benet og ud til anklen. Når man har piriformissyndrom, vil smerterne ofte forværres når man sidder ned i længere tid, går på trapper, ligger benene over kors eller fører knæet op mod modsatte skulder.
Piriformissyndrom er en hyppig problematik
Alle kan få piriformissyndrom, men man er ofte mere udsat for problematikken når man er gravid. Både på grund af den store belastning i bækkenet og de større krav til muskulaturen, men også fordi kroppen og bækkenet ændrer sig så drastisk under en graviditet. Hele bækkenets stilling ændres og musklerne, senerne og ledbåndenes udgangspunkt og arbejdsstilling bliver en anden. Du kan læse mere om piriformissyndrom og andre ischias problematikker, som ikke er graviditetsrelaterede her
Hvad gør man ved piriformissyndrom?
Hvis man har piriformissyndrom, vil der ofte være god effekt af stræk, manuel behandling og akupunktur. Ved behandling vil man arbejde med den spændte muskulatur og øge blodgennemstrømningen til området. Dermed mindskes spændtheden i musklerne og der skabes mere plads til nerver og blodkar i ballen. Derudover oplever mange gravide god effekt af rebozo behandling, hvor man blandt andet arbejder med at mobilisere muskler og led i bækken og ryg, som under graviditeten er sat på konstant pres. Du kan læse mere om rebozo behandling her.
Hvis du har piriformissyndrom og vil vide mere om, hvad vi kan gøre for dig, så kontakt os via vores kontaktinformationer nederst på siden, eller book en tid her:
Graviditetskvalme
Hvordan føles graviditetskvalme og hvorfor får man det?
Kvalme i forbindelse med graviditet starter tidligt, ofte omkring uge 6, og slutter normalt inden uge 20. Graviditetskvalme er helt normalt og ramme over halvdelen af alle kvinder under graviditeten.
Kvalmen er ofte værst om morgenen, men intensiteten kan svinge fra dag til dag. For mange medfører kvalmen opkast og her er det vigtigt at huske at drikke rigeligt med vand. Din krop har brug for væske, især når den bliver anstrengt. Man ved ikke rigtig, hvorfor graviditetskvalme opstår, men man mener at det skyldes en ændring i funktionen af de indre organer såsom mavetarmkanalen samtidig med en øget produktion af hormonerne.
Selvom graviditetskvalme er helt normalt, kan det være hæmmende for nogle kvinder, som i perioder er nødt til at sygemelde sig fra arbejdet, eller som bare ikke kan tåle lugten af bestemte madvarer uden at blive dårlige.
Hvad gør man ved graviditetskvalme?
Hvis man lider af graviditetskvalme, er det en god ide at undgå tom mave. Spis små hyppige måltider med 2-3 timers intervaller og sørg for at drikke rigeligt med væske. Man kan desuden forsøge med B6 vitamin, som i nogle tilfælde kan mindske kvalmen.
Derudover oplever en del kvinder god effekt af akupunktur og akupressur i bestemte kvalmestillende punkter.
Hvis du lider af graviditetskvalme og vil vide mere om, hvad vi kan gøre for dig, så kontakt os via vores kontaktinformationer nederst på siden, eller book en tid her:
Hævede ben/ødem
Hvad er graviditetsrelateret ødemer og hvorfor får man det?
Hævede ben og arme er en kendt gene under graviditet. Hævelsen skyldes væske i kroppen som man på fagsprog kalder ødem. Disse ødemer opstår bland andet fordi der sker en ændring i produktionen af hormoner når man er gravid. Disse ændringer medfører ofte at der trænger væske fra blodbanerne ud i vævet. Denne væske medfører hævede ben og/eller arme og forværres ofte når det er varmt.
En anden årsag til hævede ben er tryk på blodkarrene i bækkenet. Når livmoderen og fosteret bliver større og tungere, kan det trykke på blodkarrene i bækkenet. Dette tryk kan medføre at blodet har sværere ved at løbe tilbage til hjertet. Derfor bliver noget af væsken tilbage i benene, hvilket kan medføre hævede ben.
Hvordan føles ødemer?
Hævede ben eller ødem i benene kan medføre ømhed og træthed og det kan føles som om huden er udspilet og kan blive meget sensitiv overfor berøring. Flere kvinder beskriver følelsen som ”vokseværk”, hvor man ikke rigtig kan beskrive eller placere smerterne, men det opfattes mere som en generel ømhed og irritation i benene.
Hvad gør man ved ødemer?
Hvis man har hævede ben under graviditeten kan man forsøge at undgå at stå eller gå i længere tid ad gangen. Når man ligger eller sidder, så forsøg at hæve benene over hjertehøjde, så væsken får bedre betingelser for at løbe tilbage mod hjertet. Det kan desuden hjælpe at lave venepumpeøvelser, hvor man aktiverer venepumperne og hjælper blodet med at strømme tilbage mod hjertet.
Derudover er det vigtigt at holde sig aktiv og dyrke motion under graviditeten, for blandt andet at øge blodcirkulationen og mindske ophobning af væske i arme og ben.
Med manuel behandling kan man hjælpe væsken tilbage mod hjertet ved forskellige teknikker og venepumpeøvelser. Derudover kan der være god effekt af akupunktur mod ødemer og hævede ben under graviditet.
Hvis du lider af hævede ben og vil vide mere om, hvad vi kan gøre for dig, så kontakt os via vores kontaktinformationer nederst på siden, eller book en tid her: