Ryg og bækken
Ryggen består af 33 ryghvirvler fordelt mellem nakken (den cervikale del), den øvre del af ryggen (den thorakale del) og lænden (den lumbale del). Derudover findes en masse muskler, som hjælper til bevægelser, men som også fungerer som et ”korset”, som hjælper med at holde ryggen stabil.
Langt de fleste rygsmerter er lokaliseret omkring lænden, da tyngden i kroppen hviler i lænden, samtidig med at lænden og bækkenet er omdrejningspunkt for de fleste bevægelser. Lænden, bækkenet og hoften fungerer som en enhed, hvor alle dele skal fungere optimalt for ikke at kunne give kompensations- eller belastningssmerter. Der kan derfor være mange forskellige årsager til lændesmerter.
Det næst hyppigste sted der forvolder smerter, er i ryggen mellem skulderbladene. Årsagerne hertil kan også være mange, men er ofte forårsaget af stillesiddende arbejde og/eller dårlig holdning.
Generelt opstår mange rygproblematikker grundet dårlig holdning, overbelastning eller manglende stabilitet, men kan også skyldes strukturelle forandringer såsom skoliose, slitageforandringer og scheuermann. I alle tilfælde er træning omkring ryg, mave og bækken effektiv, da musklerne fungerer stabiliserende og fordeler og mindsker tyngden, hvilket medfører mindre pres på rygsøjlen.
Diskusprolaps
Hvad er en diskusprolaps?
Rygsøjlen består af 33 ryghvirvler. Mellem hvirvlerne sidder nogle små bruskskiver som hedder diskus. Disse diskus består af en gummilignende skal med en blød midte og har til opgave at stødabsorbere og sikre bevægelse mellem leddene i rygsøjlen.
En diskusprolaps opstår, hvis der kommer en revne i den ydre skal, som den bøde midte kan bryde igennem. Hermed sker der en udposning, som kan trykke på de nerver og nerverødder, som løber langs rygsøjlen.
Hvis der opstår et tryk på nerven, kan man opleve udstrålende smerter til lænd, balle og ben. Disse udstrålende smerter bliver ofte refereret til som ischias smerter. Ischias er navnet på den nerve der løber fra lænden og ned gennem benet. Der kan findes flere andre grunde til ischias smerter, og er ikke nødvendigvis forbundet med en diskusprolaps. Du kan læse mere om ischias problematikker her.
Hvorfor får man en diskusprolaps og hvordan føles det?
En diskusprolaps opstår ofte i forbindelse med tunge løft, vrid eller en pludselig forkert bevægelse. Ved en diskusprolaps i lænden, kan man opleve jagende smerter i ryggen og muligvis udstrålende smerter eller stikken og prikken ned i det en ben og balle. Man kan desuden opleve ændret følesans eller og nedsat kraft i benet.
Smerterne kan forværres når man bøjer sig fremover, løfter tunge ting eller står og sidder op i længere tid ad gangen. Smerterne vil i de fleste tilfælde lindres når man ligger ned, da presset på rygsøjlen mindskes.
Hvad gør man ved en diskusprolaps?
En diskusprolaps går oftest i sig selv igen efter 3 måneders tid, men kan i nogle tilfælde vare op til et år eller udvikle sig til en kronisk tilstand. Du kan læse mere om kroniske rygsmerter her.
Ved manuel behandling kan man øge blodgennemstrømningen i området og derved fremskynde helingsprocessen. Desuden vil man i mange tilfælde være spændt og øm i de omkringliggende muskler, hvilket ligeledes kan afhjælpes med manuel behandling.
Derudover er det vigtigt at aflaste ryggen, men samtidig holde sig aktiv. Det er derfor vigtigt at lave specifikke øvelser for at øge blodgennemstrømning til området samt styrke de omkringliggende muskler, som er med til at holde ryggen stabil og mindske trykket på rygsøjlen.
Hvis du har en diskusprolaps og vil vide mere om, hvad vi kan gøre for dig, så kontakt os via vores kontaktinformationer nederst på siden, eller book en tid her:
Hold i lænden
Hvad er hold i lænden og hvorfor får man det?
Hold i lænden bliver også kaldt for ”Lumbago” og betegnes som en akut opstået smerte i den nederste del af ryggen.
Årsagerne til hold i lænden kan være mange, og dækker ikke kun over en enkelt problematik. Det kan skyldes en låsning i leddene mellem rygsøjlens hvirvler, hvor leddene har sat sig fast, eller andre strukturer kommer i klemme mellem leddene, overbelastning af ryggens muskulatur eller en forstrækning mm.
Smerterne kan f.eks. komme i forbindelse med et løft, ensidigt eller stillesiddende arbejde, overbelastning eller hvis man har siddet i en anstrengende stilling eller sovet i en uhensigtsmæssig stilling.
Hvordan føles hold i lænden?
Symptomerne på hold i lænden kan være stærke smerter lokalt i lænden med udstråling til baller og baglår, træthed i lænden og kraftig stivhed i lænden.
Hvad gør man ved hold i lænden?
Har man hold i lænden er det vigtigt at få afdækket hvilke strukturer problematikken stammer fra. Man kan med manuel behandling mindske spændinger fra muskulaturen, øge blodgennemstrømningen til de påvirkede strukturer og mobilisere leddene og dermed mindske smerten og skabe mere plads til bevægelse i området.
Hvis man gentagne gange rammes af hold i lænden, er der ofte sammenhæng med andre problematikker, såsom manglende stabilitet omkring bækkenet, fejlstilling i fødder, knæ eller hofte eller kompensation fra andre steder i kroppen.
Hvis du har hold i lænden og vil vide mere om, hvad vi kan gøre for dig, så kontakt os via vores kontaktinformationer nederst på siden, eller book en tid her:
Ischias problematikker
Hvad er ishias problematikker?
Ischias nerven udspringer fra den nederste lændehvirvel og løber dybt ind i ballen og ned gennem benet. Ischias smerter er defineret som smerter i forbindelse med et tryk på ischiasnerven, og kan udløses af flere forskellige problematikker. Smerter fra ischiasnerven skyldes altså pladsmangel et eller flere af de steder, hvor nerven løber igennem.
Årsager til ischias problematikker
Dette kan forårsages af slidgigt i ryggen (artrose), forsnævring i kanalen hvor nerverne løber igennem (spinal stenose), fremadglidning af hvirvlerne i rygsøjlen (spondylolistese), eller diskusprolaps. Du kan læse mere om diskusprolaps her.
Ischias smerter kan udover ovennævnte opstå på grund af for stramt bindevæv i baglåret eller afklemning fra muskulaturen i ballen.
En sådan afklemning af ischiasnerven fra ballemuskulaturen kaldes for piriformissyndrom og kan ikke sammenlignes med ovenstående problematikker, da afklemningen sker i ballen og ikke fra selve rygsøjlen.
Piriformissyndrom
I ballen sidder der en muskel som løber fra den nederste del af korsbenet til ydersiden af lårbenet. Denne muskel hedder piriformis, og ved irritation kan den blive større eller ”hæve” og derfor mindske pladsen til nerverne.
Piriformissyndrom og ovenstående ischiasproblematikker vil ofte medføre skarpe og jagende lokale smerter, som stråler til ballen og ned gennem benet. Smerterne kan stoppe omkring knæet, men kan også løbe hele vejen ned til anklen.
Hvis der er tale om piriformissyndrom, vil smerterne ofte forværres når man sidder ned i længere tid ad gangen, går på trapper, ligger benene over kors eller fører knæet op mod modsatte skulder.
Årsagerne til piriformissyndrom kan være mange, men de hyppigste er fejlstilling af korsbenet, låsninger i si-led eller rygsøjlen og slag/traume på ballen.
Hvad gør man ved ischias problematikker?
Har man en ischiasproblematik, er det vigtigt at få afdækket hvor og hvorfor ischiasnerven afklemmes, for at sikre den optimale behandling.
Hvis der er tale om en muskulær afklemning som piriformissyndrom, vil man med manuel behandling løsne piriformis og de omkringliggende strukturer, øge blodgennemstrømning og dermed skabe mere plads og mindske smerten fra afklemningen af ischiasnerven.
Derudover er det vigtigt at finde ud af hvorfor piriformissyndromet opstår og ved hjælp af træning korrigere eventuelle fejlstillinger, manglende stabilitet omkring bækkenet og holdningsrelaterede gener.
Hvis du lider af ischias problematikker og vil vide mere om, hvad vi kan gøre for dig, så kontakt os via vores kontaktinformationer nederst på siden, eller book en tid her:
Facetledssyndrom
Hvad er facetledssyndrom?
Facetledssyndrom er en betegnelse for en irritationstilstand eller en betændelsestilstand i flere af leddene mellem rygsøjlens hvirvler.
Facetledssyndrom kan medføre hold i ryggen, stivhed, ømme muskler i området, smerter i ryg, nakke og skuldre og smerterne kan brede sig over et større eller mindre område omkring rygsøjlen.
Hvorfor får man facetledssyndrom?
Facetledssyndrom opstår ofte i forbindelse med overbelastning eller stræk af facetleddene mellem hvirvlerne i rygsøjlen. Smerterne kan opstå akut ved en forkert bevægelse, et tungt løft, en anstrengende siddestilling eller en uhensigtsmæssig sovestilling.
Facetledssyndrom kan også udvikle sig over tid som følge af en dårlig holdning, ensidigt eller stillesiddende arbejde eller anstrengende arbejdsstillinger.
Tilstanden kan udvikle sig til en kronisk irritationstilstand, som medfører gentagne perioder med smerter i og omkring ryggen. Du kan læse mere om kroniske rygsmerter her.
Hvad gør man ved facetledssyndrom?
Har man facetledssyndrom kan man med manuel behandling mindske spændinger fra muskulaturen, øge blodgennemstrømningen til de påvirkede strukturer og mobilisere leddene og dermed mindske smerten og skabe mere plads til bevægelse i området.
Hvis du har facetledssyndrom og vil vide mere om, hvad vi kan gøre for dig, så kontakt os via vores kontaktinformationer nederst på siden, eller book en tid her:
Si-problematikker
Hvad er si-problematikker?
Sacroiliaca leddet eller si-leddet er leddet mellem korsbenet (sacrum) og den øverste del af hoftebenet (ilium). Vi har hver især 2 si-led og man kan ofte se dem som ”smilehuller” lige over korsbenet ud fra hoftekanten. Omkring si-leddene sidder der en masse ledbånd, som sammen med muskulaturen er med til at holde bækkenet stabilt. Bækkenet sørger for at fordele og vægten fra vores krop, tyngdekraften og de ting vi bærer på ned gennem benene.
Hvis man har en problematik omkring si-leddene, ledbåndene eller muskulaturen omkring bækkenet, kan det nedsætte den normale funktion af ryggen og ændre på fordelingen af vægten ned gennem kroppen.
Hvordan føles si-problematikker?
Smerter i forbindelse med si-problematikker vil ofte være skarpe smerter lokalt i si-leddet, men der kan også være udstrålende smerter til lysken, ned i ballen eller i baglåret. Smerterne forværres ofte når man bøjer sig forover eller til siden eller når man skal rejse sig efter at have siddet ned.
Hvorfor får man si-problematikker?
Si-problematikker kan opstå akut i forbindelse med et løft eller vrid i ryggen, et fald eller et slag omkring bækkenet, men langt de fleste tilfælde opstår smerterne på baggrund af overbelastning. Overbelastningen i si-leddene opstår oftest, på grund af dårlig holdning (som oftest hvis man er svajrygget), manglende styrke og stabilitet fra de omkringliggende muskler eller manglende aktivering af strukturerne i området.
Ved langvarig eller gentagende overbelastning kan tilstanden udvikle sig til en kronisk irritationstilstand, som medfører gentagne perioder med smerter i og omkring ryggen og bækkenet. Du kan læse mere om kroniske rygsmerter her.
Hvad gør man ved si-problematikker?
Har man smerter omkring si-leddene er det vigtigt at få afdækket hvilke strukturer problematikken stammer fra.
Man kan med manuel behandling mindske spændinger fra muskulaturen, øge blodgennemstrømningen til de påvirkede strukturer og mobilisere leddene og dermed mindske smerten og skabe mere plads til bevægelse i området.
I forbindelse med si-problematikker er træning en vigtig del af behandlingen. Det er vigtigt at lave specifikke øvelser for den eller de muskelgrupper som har behov for styrke og aktivering for at sikre stabiliteten, opretholde stillingen i bækkenet eller ændre på holdningen.
Hvis du har si-problematikker og vil vide mere om, hvad vi kan gøre for dig, så kontakt os via vores kontaktinformationer nederst på siden, eller book en tid her: