Skulder
Skulderleddet er et kompliceret led, hvor bevægelsen kan forgå i alle retninger. Det vil sige, at leddet ikke er særlig stærkt fikseret af knoglerne, men af de mange strukturer der sidder omkring og i selve leddet. Skulderen består af flere led og strukturer, som arbejder sammen om at skabe bevægelsen.
Udover de kendte problematikker, som bliver beskrevet nedenfor, er de hyppigste årsag til skuldersmerter manglende stabilitet, overbelastning og holdningsrelaterede smerter.
Hvis muskler og sener ikke arbejder optimalt sammen, vil der være en ubalance mellem strukturerne, som kan give unødvendige smerter og spændinger, som kan skabe betændelsestilstande i de forskellige sener omkring skulderleddet. Dette kan ofte afhjælpes ved et par enkelte øvelser og ved at huske på at korrigere sin holdning i løbet af dagen.
Impingement i skulderen
Hvad er en impingement?
En impingement er en betegnelse for, at noget kommer i klemme inde i selve skulderleddet, og kaldes derfor også for et indeklemningssyndrom. En impingement er en smertetilstand, som opstår ved, at sener og/eller en slimsæk klemmes inde mellem overarmsknoglen og den øverste kant på skulderbladet.
Skulderen er det mest ustabile led i kroppen, da det er nødvendigt at have stor bevægelighed i alle retninger, sidder selve ledhovedet ikke fast i en skål, som det f.eks. er tilfældet i hofteleddet. Det kræver derfor, at en masse sener og muskler hjælper med at holde skulderen fast og på plads. I skulderleddet er der ikke meget plads til de sener, der hjælper med at holde skulderen stabil, og det betyder, at de kan komme i klemme, når man bevæger armen opad og/eller udad.
Hvorfor får man en impingement og hvordan føles det?
En impingement opstår ofte i forbindelse med gentagende belastning over brystniveau bl.a. ved aktiviteter som svømning og tennis eller ved ensformigt arbejde med armene over hovedet. Dog er der ikke altid en belastningsrelateret årsag til problematikken. Da stammer indeklemningen oftest fra en ubalance mellem de muskler, der styrer og stabiliserer skulderbladet og selve skulderleddet.
Smerterne kan også opstå som følge at et fald eller et tryk på selve skulderen, som får slimsækken til at hæve, så den fylder mere i skulderleddet og dermed kan blive afklemt ved bestemte bevægelser.
De fleste oplever ikke kun smerter ved belastning, men kan også være generet af det om natten. Smerterne sidder ofte på forsiden af skulderen og øverst på overarmen. Smerterne kan stråle ned langs overarmen og give pludselige jag, og forværres når armen løftes opad eller ud fra kroppen.
Hvad gør man ved en impingement?
Har man en impingement i skulderen, kan man med behandling går ind og nedsætte betændelsestilstanden ved at øge blodgennemstrømning og arbejde med at løsne stramt væv. Det er derudover vigtigt at træne specifikke øvelser for at genoprette balancen i de omkringliggende muskler, samt øge styrke og koordination i de sener som bliver indeklemt. Derudover skal man prøve at undgå de bevægelser, der giver smerter, for ikke at genere vævet yderligere.
Hvis du har en impingement i skulderen og vil vide mere om, hvad vi kan gøre for dig, så kontakt os via vores kontaktinformationer nederst på siden, eller book en tid her:
Frossen skulder
Hvad er en frossen skulder og hvordan føles det?
Selve skulderleddet er omsluttet af en ledkapsel, som gør skulderen mere stabil. Når man har en frossen skulder, opstår der en betændelsestilstand i selve ledkapslen, som omgiver skulderleddet. Bindevævet i ledkapslen skrumper og sætter sig med tiden fast til selve ledhovedet fra overarmsknoglen. Dette medfører meget nedsat bevægelighed i skulderen og mere eller mindre konstante smerter. Det er endnu ikke påvist hvorfor tilstanden opstår, men den kommer ofte snigende med øget bevægeindskrænkelse og tiltagende smerter, ofte ledsaget af smerter om natten. Smerterne sidder i selve skulderen og på ydersiden af overarmen, men kan til tider stråle ned på indersiden af armen.
Hvad gør man ved en frossen skulder?
Har man en frossen skulder, er det vigtigt at holde den i bevægelse indenfor smertegrænsen. Det vil sige, at man skal forsøge at undgå bevægelser og belastning som fremprovokerer smerten. Ved behandling kan man forsøge at strække i de stramme strukturer samt lave aktive og passive bevægelser inden for smertegrænsen. Der er vigtigt med vejledning i træning og konkrete øvelser for ikke at forværre problematikken. En frossen skulder er ofte en langvarig type skade og kan udvikle sig til en kronisk tilstand. Så det er vigtigt at komme i gang med den rigtige smertebehandling og træning samt huske at bevæge den indenfor smertegrænsen.
Hvis du har en frossen skulder og vil vide mere om, hvad vi kan gøre for dig, så kontakt os via vores kontaktinformationer nederst på siden, eller book en tid her:
Skulder bursit
Hvad er en skulder bursit?
En skulder bursit er en betegnelse for en hævet slimsæk i skulderen. Slimsækken kan blive irriteret over tid, hvorefter der opstår en betændelsestilstand, som gør at slimsækken hæver op.
Skulderen er det mest ustabile led i kroppen, da det er nødvendigt at have stor bevægelighed i alle retninger. I skulderen sidder selve ledhovedet ikke fast i en skål, som det f.eks. er tilfældet i hofteleddet. Det kræver derfor, at en masse sener og muskler hjælper med at holde skulderen fast og på plads.
Hvorfor får man en skulder bursit og hvordan føles det?
I skulderleddet er der ikke meget plads og det betyder at alle de omkringliggende strukturer kan komme i klemme når man bevæger armen i bestemte retninger. En skulderbursit er altså en irritationstilstand af slimsækken, som opstår når denne klemmes inde i skulderleddet. Hvis en slimsæk hæver, fylder den mere og der vil derfor være endnu mindre plads, hvilket medfører at den bliver klemt og bliver endnu mere generet. Det er en ond cirkel, som kan være svær at komme ud af. Andre gange går selve hævelsen i sig selv i løbet af et par uger, hvis man sørger for ikke at belaste den ud over smertegrænsen.
Smerterne sidder ofte inde i skulderen og på ydersiden af overarmen og medfører ofte kraftige smerter ved belastning eller ved bevægelse af armen op over hovedet eller ud fra kroppen, samt murrende smerter i hvile.
Hvad gør man ved en skulder bursit?
Har man en skulder bursit kan man med behandling arbejde omkring området for at øge blodgennemstrømning og nedsætte betændelsestilstanden. Da en skulder bursit ofte kommer på baggrund af overbelastning over tid, er det vigtigt at træne specifikke øvelser for at oprette en balance mellem de omkringliggende muskler, som bevæger og holder skulderen stabil. Derudover skal man forsøge at undgår de bevægelser og stillinger, der giver smerte, for ikke at genere vævet yderligere.
En skulder bursit ofte en del af andre problematikker, hvoraf skulder impingement er den hyppigste.
Hvis du har en skulder bursit og vil vide mere om, hvad vi kan gøre for dig, så kontakt os via vores kontaktinformationer nederst på siden, eller book en tid her:
Artrose/slidgigt i skulderen
Hvad er artrose?
Slidgigt også kaldet artrose eller degenerative forandringer, er en gigtform som ofte kommer i takt med alderen. Knoglerne som udgør ledfladerne i selve skulderleddet er beklædt med brusk, som med tiden bliver mere og mere slidt og ødelagt. Brusken i skulderleddet sikrer at bevægelsen foregår med mindst mulig modstand. Leddene begynder at få slidforandringer allerede ved 35-årsalderen, og fortsætter resten af livet. Slidgigt er derfor en af de hyppigste problematikker hos mange ældre mennesker.
Hvordan føles artrose?
Ved slidgigt i skulderen oplever man ofte smerter inde i skulderen, på forsiden af skulderen og ud i overarmen. Smerterne forværres ved belastning, men lindres ikke umiddelbart efter ved hvile. Der ses ofte nedsat bevægelighed i alle retning, hvilket gør det svært at udføre dagligdags aktiviteter.
Hvad gør man ved artrose?
Hvis man har smerter grundet slidgigt, skal man forsøge at mindske belastningen af skulderen og forsøge at holde sig til bevægelser indenfor smertegrænsen. Det er dog vigtigt at blive ved med at bevæge armen, så der ikke opstår en skrumpning af selve ledkapslen i skulderen. Det kan have stor effekt med træning af de omkringliggende muskler, som er med til at stabilisere skulderleddet og mindsker belastningen inde i selve leddet. Derudover oplever mange at den omkringliggende muskulatur er meget spændt og øm grundet kompensationer. Det kan derfor have stor smertelindrende effekt med manuel behandling eller akupunktur af de omkringliggende strukturer.
Hvis du har artrose i skulderen og vil vide mere om, hvad vi kan gøre for dig, så kontakt os via vores kontaktinformationer nederst på siden, eller book en tid her:
Skulderluksation
Hvad er en skulderluksation?
Skulderen er det mest bevægelige led i kroppen, og kan derfor gå ud af led uden særlig stor belastning. Det sker ved at hovedet på overarmsknoglen som oftest ryger fremad og ud af ”skålen” og forbi strukturerne der holder den på plads. Dette kan være en meget smertefuld oplevelse, som kan give ømhed i skulderen længe efter, den er sat på plads igen. Leddet kan enten selv hoppe på plads lige umiddelbart efter den er gået af led, eller den skal sættes på plads på sygehuset. Der kan opstå skader på sener, ledbånd og ledkapsel når skulderen lukserer, og det er derfor vigtigt altid at tage på sygehuset efter en skulderluksation.
Hvad gør man ved en skuldeluksation?
Efter en skulderluksation vil der ofte være mere plads omkring selve skulderleddet. Skulderen kan derfor være ustabil og der vil dermed være en øget risikoen for at skulderen lukserer igen. Det er derfor vigtigt af få genoptrænet skulderen ordentligt med styrke og udholdenhedstræning af de omkringliggende muskler, for at sikre stabilitet i skulderleddet fremover.
Derudover oplever mange at den omkringliggende muskulatur er meget spændt og øm grundet kompensationer. Det kan derfor have stor smertelindrende effekt med manuel behandling eller akupunktur af de omkringliggende strukturer.
Hvis du lider af smerter eller gener efter en skulderluksation og vil vide mere om, hvad vi kan gøre for dig, så kontakt os via vores kontaktinformationer nederst på siden, eller book en tid her: