Hofte
Hofteleddet er et stort og stabilt led med meget bevægelsesfrihed. Hofteleddet skal kunne tåle en stor belastning hver dag, samtidig med at vi skal have relativ stor bevægelighed i mange forskellige planer.
Hoften er en del af bækkenet som er en fælles betegnelse for lårbensknoglen, hofteskålen, korsbenet, halebenet og de nederste lændehvirvler i rygsøjlen. I og med at hoften er en del af en større mere kompleks enhed, er det vigtigt at undersøge nærmere om smerter i hoften kan være et resultat af fejlstilling eller refererede smerter fra en anden problematik i bækkenet.
Artrose/slidgigt
Hvad er artrose?
Slidgigt også kaldet artrose eller degenerative forandringer, er en gigtform som ofte kommer i takt med alderen. Hoftekuglen på lårbensknoglen og hoftekuglen er begge beklædt med brusk, som med tiden bliver mere og mere slidt og ødelagt. Brusken i hofteleddet sikrer at bevægelsen foregår med mindst mulig modstand.
Leddene begynder at få slidforandringer allerede ved 35-årsalderen, og fortsætter resten af livet. Slidgigt er derfor en af de hyppigste problematikker hos mange ældre mennesker.
Hvordan føles artrose?
Ved slidgigt i hoften oplever man ofte smerter i og omkring lysken, fortil og på siden af låret. Smerterne forværres ofte ved aktivitet, men kan fortage sig når man har været i gang i nogle minutter. Ved fremskreden slidgigt kan der også forekomme smerter i hvile og om natten.
Hvad kan man gøre ved artrose?
Hvis man har smerter grundet slidgigt, skal man forsøge at mindske belastningen i leddet. Dette kan bl.a. gøres ved vægttab eller brug af stokke ved længere tids belastning. Det er vigtigt at træne de omkringliggende muskler, så de kan aflaste leddet og mindske presset mellem knoglerne.
Derudover oplever mange at den omkringliggende muskulatur er meget spændt og øm grundet kompensationer. Det kan derfor have stor smertelindrende effekt med manuel behandling eller akupunktur af de omkringliggende strukturer.
Hvis du har artrose og vil vide mere om, hvad vi kan gøre for dig, så kontakt os via vores kontaktinformationer nederst på siden, eller book en tid her:
Impingement i hoften
Hvad er en imingement?
En impingement er en betegnelse for, at noget kommer i klemme inde i hoften. Hoften består af en kugle fra lårbensknoglen og en hofteskål. Disse er begge beklædt med brusk, som har til formål, at sikre at bevægelsen foregår med mindst mulig modstand. Derudover sidder der en ledkapsel, muskler og en bruskkant (labrum) som alle er med til at stabilisere hoften.
Hvorfor får man en imingement?
Hvis der opstår forandringer eller skader i brusken omkring hofteleddet, kan vævet komme i klemme mellem lårbensknoglen og hofteskålen. Indeklemningen sker, når man mindsker pladsen i leddet ved at bøje eller rotere i hoften.
Hvordan føles en impingement?
En indeklemning resulterer i smerter dybt inde i hoften og i lysken, som oftest forværres ved aktivitet. Derudover kan der opstå smerter, når man skal rejse sig efter at have siddet med bøjede ben i længere tid, vrider i hoften eller bøjer sig fremover. Man vil ofte opleve pludselige smerter og jag, som med tiden kan erstattes af en mere vedvarende smerte.
Hvad gør man ved en impingement?
Har man en hofteimpingement, vil man med behandling forsøge at løsne det omkringliggende væv, for at give mere plads i hoften og sikre, at de strukturer der sidder i området, ikke bliver stramme, og endvidere mindsker pladsforholdet i hofteleddet.
Derudover er det vigtigt med specifik og målrettet træning af de omkringliggende muskler for at øge stabilitet og kontrol i leddet. Jo stærkere din muskulatur er, des bedre kontrol vil du have omkring selve leddet. Dermed mindsker man yderligere gener og forbedrer pladsforholdende i selve leddet.
Hvis du har en impingement i hoften og vil vide mere om, hvad vi kan gøre for dig, så kontakt os via vores kontaktinformationer nederst på siden, eller book en tid her:
Springhofte
Hvad er en springhofte?
På ydersiden af låret sidder der en sene, som løber fra hoften og hele vejen ned under knæet til den øverste del af underbenet kaldet tractus iliotibialis. Denne sene sidder tæt på et knoglefremspring på selve lårbensknoglen. Hvis man har en springhofte, vil man ofte kunne høre et lille klik fra hoften når man bevæger benet frem og tilbage. Klikket kommer fordi senen springer hen over knoglefremspringet på lårbensknoglen og er som regel ikke smertefuldt.
Hvorfor får man en springhofte?
Smerter relateret til en springhofte kommer som regel ikke fra selve senen, men fra en slimsæk som sidder mellem senen og knoglen. Denne slimsæk kan blive irriteret af de gentagne spring fra senen og dette kan medføre en betændelsestilstand som giver smerter. Smerter relateret til en springhofte, opstår altså på baggrund af senens friktion som medfører en "overbelastning" eller irritation af slimsækken.
Hvordan føles en springhofte?
Man vil ofte opleve smerter på ydersiden af hoften, omkring selve knoglefremspringet, samt smerter på ydersiden af låret og ned mod knæet.
Smerterne kommer ofte i forbindelse med aktivitet og store belastninger og ses mest hos yngre kvinder. Hvis man har en tendens til hypermobilitet (for meget bevægelighed i leddene) er risikoen for en springhofte større.
Hvad gør man ved en springhofte?
Har man en springhofte kan man med behandling og træning ændre på stillingen i hoften og spændthedsgraden i selve senen. Hvis senen bliver mere smidig, vil den ikke have samme spring hen over knoglefremspringet og derved ikke irritere slimsækken.
Derudover er det vigtigt at få trænet de omkringliggende muskler, specielt omkring ballen, for at mindske trækket i senen og øge stabiliteten i og omkring hoften. Hvis muskulaturen styrkes og hoften og får den rette stilling, vil trækket i senen mindskes og dermed friktionen og irritationen af slimsækken.
Hvis du har en springhofte og vil vide mere om, hvad vi kan gøre for dig, så kontakt os via vores kontaktinformationer nederst på siden, eller book en tid her:
Hoftebursit
Hvad er en hoftebursit og hvorfor får man det?
En hoftebursit er en betændelsestilstand i en slimsæk i hoften. Den hyppigste form for hoftebursit kaldes for en trochanterbursit og kommer fra en slimsæk, som sidder på ydersiden af hoften. Slimsækken sidder imellem senevæv og knoglen.
Ved overbelastning af sener og muskler omkring hoften kan der opstå en betændelsestilstand i selve slimsækken eller i det omkringliggende væv.
Hvordan føles en hoftebursit?
En bursit giver smerter på ydersiden af hoften og låret og kan ofte stråle ned med knæet. Smerterne forværres ofte når man går eller står i længere tid eller laver bevægelser, hvor ballemuskulaturen er meget aktiv. Dette kan bl.a. være ved trappegang, når man går op eller ned af bakker eller skal rejse sig fra en stol.
Hvad gør man ved en hoftebursit?
Har man en hoftebursit er det vigtig at kigge på stillingen omkring hofte og bækken. Tilstanden kommer ofte som følge af langvarig belastning og kan være et resultat af fejlstilling omkring ryg og bækken.
Ved behandling kigger man på stillingen i hoften og arbejder i de strukturer det medfører eventuel fejlstilling og kompensationer. Derudover arbejder man i og omkring det irriterede væv for at nedbringe betændelsestilstanden og øge blodgennemstrømningen. Der kan også være behov for at løsne for stramt væv, som medfører fejlstilling.
Da en hoftebursit ofte opstår på baggrund af længerevarende belastning er det vigtigt at få trænet musklerne i området, så belastningen fordeles ligeligt omkring hoften og stabiliteten forbedres.
Hvis du har en hofte bursit og vil vide mere om, hvad vi kan gøre for dig, så kontakt os via vores kontaktinformationer nederst på siden, eller book en tid her:
Lyskesmerter
Hvad er lyskesmerter?
Lyskesmerter er i de fleste tilfælde smerter, som stammer fra andre problematikker – også kaldet refererede smerter. Her stråler smerten fra en anden problematik ud i lysken, selvom selve skaden eller problemet stammer fra et andet område i hoften.
Man kan sagtens have lokale lyskesmerter, som stammer fra en fibersprængning eller en overbelastning i muskulaturen. Men det er vigtigt at få lavet en grundig undersøgelse hos en fysioterapeut, for at udelukke at andre problematikker kan forårsage smerterne i lysken.
Hvad gør man ved lyskesmerter?
Har man lokale lyskesmerter, opstået i forbindelse med en fibersprængning eller andre muskulære problematikker, kan man med behandling øge helingsprocessen ved at øge blodgennemstrømningen gennem arbejde med vævet. Vejledning om udspænding og træningsøvelser kan ofte være en hjælp i forbindelse med lokale lyskesmerter
Er der tale om refererede lyskesmerter, vil behandlingen oftest ikke koncentrere sig om selve lysken - men problematikken bag. Hvis den egentlige årsag f.eks. er en si problematik (det kan du læse mere om her), vil man tage udgangspunkt i behandlingsprincipperne bag den specifikke problematik.
Hvis du har lyskesmerter og vil vide mere om, hvad vi kan gøre for dig, så kontakt os via vores kontaktinformationer nederst på siden, eller book en tid her: