Roskilde Klinikken
Book tid online her

Underben/ankel

Underbenet består af to lange knogler, som er omgivet af 3 forskellige muskelgrupper. Disse to knogler sidder sammen mod fodens første knogle og danner tilsammen ankelleddet. Foden består af 33 knogler og utallige muskler, sener og ledbånd. Disse mange knogler og ledforbindelser sikrer stor smidighed og mobilitet, men fungerer også som støddæmpere op gennem resten af kroppen.  

Smerter omkring ankel og underben kan bl.a. skyldes overbelastning, traume eller fejlstilling og kan medføre smerter andre steder i kroppen grundet kompensation og ændring i stand- og gangfunktion.

Skinnebensbetændelse

Hvad er skinnebensbetændelse og hvordan føles det?
Skinnebensbetændelse skyldes en overbelastning på forsiden af underbenet. Denne overbelastning udvikles til en irritationstilstand eller betændelsestilstand i underbenets muskler, sener eller senetilhæftninger og kan give smerter på forsiden eller indersiden af skinnebenet.
Man vil ofte først opleve smerter ved hård belastning, såsom løb, afsæt og landinger. Grænsen for hvor stor en belastning man kan tåle, vil ofte blive mindre og mindre og vil i nogle tilfælde medføre smerter i hvile eller ved små belastninger og bevægelser.

Hvorfor får man skinnebensbetændelse og hvad kan man gøre ved det?
Skinnebensbetændelse opstår ofte i forbindelse med overbelastning gennem aktiviteter, men kan også skyldes en fejlstilling omkring knæ, hofte, lænd eller ankel. Det er derfor vigtigt at få undersøgt om der er behov for at korrigere fejlstillingen ved hjælp af træning og indlæg eller såler i skoene.
Har man skinnebensbetændelse, vil man med manuel behandling eller akupunktur forsøge at øge blodgennemstrømningen og mindske betændelsestilstanden i den påvirkede muskulatur, samt træne og korrigere eventuelle udløsende fejlstillinger fra knæ, hofte eller lænd.

 

Hvis du har skinnebensbetændelse og vil vide mere om, hvad vi kan gøre for dig, så kontakt os via vores kontaktinformationer nederst på siden, eller book en tid her:

Book tid her

Ledbåndsproblematikker

Hvad er en ledbåndsproblematik og hvordan føles det?
Selve anklen består af to led, som sikrer at man kan strække og bøje foden, men også dreje foden indad og udad. På indersiden sidder der 4 ledbånd, som opfattes som en samlet enhed og derfor et samlet ledbånd og på ydersiden sidder der 3 selvstændige ledbånd. Ledbåndene og musklerne i området sikrer at anklen er stabil under belastning. Langt de største skader omkring ledbåndene i anklen sker på ydersiden af anklen, når man vrider foden indad, ved at træde forkert eller vrikke om. Der er meget større bevægelighed omkring anklen når man drejer foden indad end udad. Når man vrikker om, øger man bevægeligheden og ledbåndene får et betydelig stræk, som enten kan medføre at ledbåndet får en forstrækning/forstuvning eller bliver helt eller delvist overrevet.
Ved en forstuvning vil man opleve pludselige smerter, ofte i forbindelse med et vrid. Man vil ofte opleve hævelse og forværring af smerter ved vægtbæring og stræk af foden. Smerterne vil ofte være intense de første par døgn, men fortager sig langsomt over tid.

Hvad gør man ved ledbåndsproblematikker?
Det kan virke smertelindrende at køle foden ned med en ispose og hæve foden over hjertehøjde. Det kan også være en fordel at benytte sig af et støttebind eller en forbinding, for at mindske hævelsen omkring anklen.
Har man en ledbåndsproblematik er det vigtigt at komme i gang med genoptræning, for at sikre stabiliteten i anklen. Når man har lavet et vrid omkring ankelleddet, bliver ledbåndene løsere. Det kræver derfor mere styrke og arbejde fra de omkringliggende muskler for at opretholde stabiliteten i ankelleddet.

 

Hvis du har en ledbåndsproblematik og vil vide mere om, hvad vi kan gøre for dig, så kontakt os via vores kontaktinformationer nederst på siden, eller book en tid her:

Book tid her

Hælspore og Fasciitis plantaris

Hælspore og fasciitis plantaris bliver ofte nævnt som den samme problematik. Begge problematikker medfører samme type smerte i det samme område, men der er væsentlig forskel i årsagen bag smerterne og behandlingstilgangen.

Hvad er fasciitis plantaris og hvorfor får man det?
På undersiden af foden sidder der en bindevævsplade/sene som hedder fascia plantaris. Den sidder fast midt på undersiden af den knogle som udgør hælen og breder sig som en vifte frem til tæerne. Ved overbelastning vil der opstå en betændelsestilstand i selve senen og hæftet, som giver smerter omkring hælen ved belastning. Denne type for overbelastning skyldes ofte, hvis man står op i lang tid ad gangen, går eller løber langt eller ved brug af sko uden støtte og stabilitet. Fasciitis plantaris er altså en problematik, som skyldes en overbelastning, som medfører en betændelses tilstand i fascia plantaris senen.

Hvad er en hælspore og hvorfor får man det?
En hælspore er en lille ekstra knogle- eller kalkdannelse under hælknoglen, som sidder og generer det omkringliggende væv (sene og senetilhæftning fra fascia plantaris). En hælspore dannes ofte på baggrund af længere tids overbelastning af fascia plantaris.

Hvordan føles fasciitis plantaris og hælspore?
Smerterne fra en fasciitis plantaris og fra en hælspore, vil i langt de fleste tilfælde være værst om morgenen når man starter med at belaste foden, men vil aftage i løbet af dagen. Der kan være udstråling til resten af undersiden af foden og smerterne forværres ofte ved belastning.
Både en hælspore og fasciitis plantaris kan blive et længerevarende forløb. Det er derfor vigtigt at henvende sig til læge eller behandlingssted hurtigt ved smerter lokalt under hælen, så betændelsestilstanden ikke når at etablere sig til en længerevarende problematik.

Hvad gør man ved det?
Har man en hælspore eller fasciitis plantaris, vil man med manuel behandling eller akupunktur forsøge at øge blodgennemstrømningen og mindske betændelsestilstanden i de påvirkede sener og muskler. Derudover er der ofte god effekt at bevægelse og udstrækningsøvelser af specifikke strukturer samt støddæmpende indlæg/såler og godt fodtøj.

 

Hvis du har hælspore eller lider af fasciitis plantaris og vil vide mere om, hvad vi kan gøre for dig, så kontakt os via vores kontaktinformationer nederst på siden, eller book en tid her:

Book tid her

Achillessenebetændelse/Achilles tendinitis

Hvad er achillessenebetændelse og hvorfor får man det?
Achillessenebetændelse eller achilles tendinitis kan betegnes som en betændelsestilstand i en eller flere af senerne fra lægmusklen. Lægmusklerne løber på den sidste tredjedel af underbenet sammen og bliver til en lang sene som hedder achillessenen. Achillessenen sidder fast på bagsiden af hælknoglen og udsat for en enorm belastning både i forbindelse med bevægelse og stræk. Achillessenebetændelse/achilles tendinitis er en overbelastningsskade, som ofte opstår efter lang tids overbelastning eller fejlbelastning f.eks. ved løb eller gang på hårdt underlag eller i sko uden affjedring.

Hvordan føles achillessenebetændelse?
Ved achillessenebetændelse/ achilles tendinitis vil man opleve smerter omkring den nedderste del af læggen, senen og hælen ved belastning. Smerterne vil ofte aftage når vævet er blevet varmt, men vil derefter tiltage igen efter længere tids belastning. Man kan til tider opleve en fortykkelse omkring senen eller en bule på hælen i forbindelse med achilles tendinitis.

Hvad gør man ved achileessenebetændelse?
Har man achillessenebetændelse/achilles tendinitis, vil man med manuel behandling eller akupunktur forsøge at øge blodgennemstrømningen og mindske betændelsestilstanden i tilhæftningsområdet og i de påvirkede sener og muskler. Derudover er det vigtigt med styrke- og udstrækningsøvelser af specifikke strukturer i underben og ankel samt støddæmpende eller aflastende indlæg/såler og godt fodtøj.

 

Hvis du har achillessenebetændelse og vil vide mere om, hvad vi kan gøre for dig, så kontakt os via vores kontaktinformationer nederst på siden, eller book en tid her:

Book tid her
2024 © Roskilde Klinikken ApS. Alle rettigheder forbeholdes.
Privatlivspolitik
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram