Roskilde Klinikken
Book tid online her

Fysioterapi

Fysioterapi består af flere forskellige behandlingsformer og har til hensigt at afhjælpe smerter samt finde og forstå årsagen bag. Som fysioterapeut arbejder man ikke kun med den aktuelle problematik, man behandler også årsagen til, at smerten i første omgang er opstået. Man kan i korte træk sige, at fysioterapi bestræber sig på at få kroppen til at fungere optimalt, så smerterne eller problematikken ikke vender tilbage.

Hvad er fysioterapi?
Som fysioterapeut oplever man ofte, at det kan være lidt svært for patienter, at finde ud af hvad fysioterapi egentlig indebærer. Vi har forsøgt at lave en lille beskrivelse af hvad fysioterapi er og hvorfor vi kan hjælpe.

Fysioterapeutuddannelsen er en professionsbachelor som tager 3,5 halvt år. På uddannelsen lærer man om anatomi, sygdomslærer, fysiologi, psykologi og meget mere. Som fysioterapeut arbejder man blandt andet med muskler, sener, led og nervesystemet og har en bred viden om kroppen. Man lærer at behandle skadet og raskt væv, teste og undersøge samt stille diagnoser.

Lige netop undersøgelse, diagnosticering og arbejdet med skadet væv er den store forskel på massage og fysioterapi. Massage afspænder og udspænder muskulaturen, men arbejder ikke med selve smertemekanisme, undersøgelse og diagnosticering eller årsagssammenhæng. Massage kan virke rigtig godt som symptombehandling og hurtig smertelindring, men hvis man gentagne gange oplever smerter eller spændinger i et bestemt område, kan det være en god ide at gå til en fysioterapeut, som har flere redskaber til at finde og behandle årsagen bag.

Som fysioterapeut arbejder man ikke kun med manuel behandling af skader og smerter. En vigtig del af arbejdet er at vejlede og ”patientuddanne”. Det vil sige at man som fysioterapeut giver den nødvendige information og vejledning, så patienten får en større indsigt i problematikken, hvordan det skal behandles og hvad man selv kan gøre ved det.
Dette kan blandt andet bestå af holdningskorrigering, øvelser, tape, ergonomi, såler og sko og meget andet. Derudover er en vigtig del af arbejdet som fysioterapeut at kunne tilrettelægge og udføre specifik træning, som er målrettet den enkelte patients smerter og skade. Der er altså ikke tale om generel styrketræning, men målrettet forebyggende træning eller genoptræning for en bestemt problematik.

Forskel på Fysioterapi og kiropraktik
Vi oplever desuden at mange har svært ved at forstå forskellen på en fysioterapeut og en kiropraktor eller har et helt forkert billede af hvordan de to faggrupper arbejder. Der er stadig en opfattelse af at fysioterapeuten ”masserer” og kiropraktoren ”knækker”, men den er ikke helt rigtig.

I langt de fleste tilfælde er mange af behandlingsmetoderne de samme. Begge faggrupper arbejder med smerter i musklerne, mobiliserer og manipulerer (knækker) leddene. Derudover kan både en fysioterapeut og en kiropraktor give information og vejledning, som kan afhjælpe problematikken eller smerterne.

På langt de fleste punkter minder fysioterapi og kiropraktik meget om hinanden, men den væsentligste forskel er at en kiropraktor primært arbejder med selve problematikken, mens en fysioterapeut ud over selve behandlingen har mere fokus på at forebygge at problematikken opstår igen. Samarbejde mellem de to faggrupper bliver mere og mere udbredt, hvilket giver endnu bedre forudsætninger for at behandle de forskellige problematikker optimalt.

Fysioterapeutens opgaver
Fysioterapeutens vigtigste opgave er at teste og undersøge den enkelte patient. Ud fra disse test og undersøgelser, kan man finde frem til diagnosen og årsagen bag smerterne eller problematikken. Herfra vurderer fysioterapeuten, hvordan det videre forløb skal tilrettelægges. Det vil ofte være en kombination af manuelt arbejde, øvelser, information og/eller træning. Det er også på baggrund af disse undersøgelser, at fysioterapeuten vurderer om der er behov for videre udredning eller undersøgelser hos lægen.

Der er desværre ikke nogen standard for, hvor mange behandlinger hver enkelt diagnose kræver. Alle patienter er forskellige og derfor vil helingsperioden og måden hvorpå man reagerer på behandling være individuel. Et forløb hos en fysioterapeut tilpasses den enkelte patients behov og der er derfor stor forskel på behandling der omhandler heling og genoptræning af akutte problematikker, smertelindrende behandling eller lindring og forbedring af forholdende hos en kronisk smertepatient.

Book tid her
2024 © Roskilde Klinikken ApS. Alle rettigheder forbeholdes.
Privatlivspolitik
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram